Man Mo Tempel

Man Mo TempelEen Man Mo Tempel is een tempel die gewijd is aan twee goden: Mo, de god van de oorlog, en Man Cheong, de god van de literatuur. Deze tempels werden vooral veel bezocht door studenten, voor steun bij hun studie en het behalen van de zware Chinese staatsexamens.

De Man Mo Tempel aan Hollywood Road

Hoewel er dus meer van dit soort tempels zijn, doelt men over het algemeen op de Man Mo Tempel in het hart van het drukke financiële district van Hongkong, gelegen aan Hollywood Road. In nabijheid van de tempel komt de geur van wierook je al tegemoet en de tempel is een ware oase van rust te midden van al die aardse hectiek. De tempel werd gebouwd in de beginperiode van de Britse overheersing, in 1847.

Bekijk nu de beste Hong Kong vakantie aanbiedingen

Het gebouw is onderdeel van een tempelcomplex; de Man Mo Temple Compound. Het omvat 3 gebouwen die van elkaar gescheiden worden door twee smalle steegjes. De andere twee gebouwen zijn Lit Shing Kung, voor de aanbidding van de hemelse goden, en Kung Sor, een ontmoetingshal. In Kung Sor kwamen de mensen bijeen voor het bespreken van zaken, problemen en het oplossen daarvan.

Bezoek de tempel

Man-Mo-Tempel-41396.jpgHet eerste wat opvalt als je bij de Man Mo Tempel komt, zijn de mensen die buiten het complex rondhangen. Veel van hen zijn waarzeggers die je de toekomst wel willen voorspellen. Verder zijn er talloze winkeltjes waar je brandbare symbolen kunt kopen. De Chinezen geloven namelijk dat je de overledenen, ook lang na hun dood, nog geschenken kunt sturen. Papieren auto’s, televisies en zelfs bankbiljetten kun je er kopen. De bedoeling is dat je deze dan in speciale ovens in de tempel verbrandt, om het voorwerp ‘op te sturen’ naar de andere zijde.

Eenmaal binnen valt onmiddellijk de drukte van je af. Als je omhoog kijkt zie je daar de wierookspiralen hangen. Deze verspreiden de indringende wierookgeur en zijn bedoeld om de aandacht van de goden te trekken. Zowel in als buiten de tempel zie je veel fraai beeldhouwwerk, houtsnijwerk en muurschilderingen. Overal overheersen de kleuren goud en rood; deze staan symbool voor geluk en voorspoed!