Kowloon

KowloonKowloon is het stadsdeel in Hong Kong dat bestaat uit het Kowloon Peninsula en New Kowloon. Het deel zuidelijk van Boundary Street werd, samen met Stonecutter’s Island, in 1860 afgestaan aan het Verenigd Koninkrijk. Dat gebied bleef lang onontwikkeld. Het noordelijke deel werd in 1898 door de Engelsen geleased voor de periode van 99 jaar en maakte deel uit van de New Territories.

Kowloon ontwikkelde zich begin 20e eeuw in rap tempo, ook qua infrastructuur. Kowloon-Canton Railway, de Kowloon Wharf en Kai Tak Airport werden aangelegd. Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Kowloon, en andere delen van Hong Kong, weer over aan Volksrepubliek China.

Bekijk nu de beste Hong Kong vakantie aanbiedingen

De Ommuurde Stad

Het gebied waar vandaag de dag een prachtig park ligt, de Ommuurde Stad, is lange tijd het territorium geweest van criminelen en was een beruchte plek. Het schiereiland Kowloon was strategisch gezien een gunstige plek en werd daarom al in de 16e eeuw gebruikt door door ambtenaren van het Chinese keizerrijk. Een gedeelte ervan ontwikkelde zich in de loop der tijd tot een ommuurd garnizoensfort. Toen Kowloon in Britse handen overging, bleef de Ommuurde Stad officieel Chinees grondgebied. Maar noch de Britse, noch de Chinese wetshandhavers durfde de stad te betreden en de Chinese ambtenaren en wetshandhavers werden gedwongen te vetrekken. Door het machtsvacuüm dat zo ontstond werd de Ommuurde Stad een toevluchtsoord voor criminelen en vluchtelingen die in deze wetteloze enclave een soort van stad stichtte. Het resultaat was een sloppenwijk met hoge flatgebouwen, vol met kleine, vieze, straatjes en steegjes waar allerhande louche bedrijfjes floreerden. Drugs en prostitutie vierden hier hoogtijdagen.

In 1987 werd er door de koloniale overheid ingegrepen (dit wel met toestemming van China). De sloppenwijk werd afgebroken en het gebied werd omgetoverd tot een prachtig park. Er zijn nog wel overblijfselen te zien van de Kowloon, de Ommuurde Stad. Zo kun je het de Yamen (het administratiegebouw) bezoeken.