Outlying Islands

De Outlying Islands, de naam zegt het al, zijn de afgelegen eilanden van Hong Kong. Als ‘basis’ van Hong Kong worden Hong Kong Island, Kowloon en de New Territories op het vasteland gezien. Alle eilanden die daar omheen liggen vallen feitelijk onder het kopje Outlying Islands. De term ‘afgelegen’ is echter niet erg strict; sommige eilanden die dicht bij Hong Kong Island liggen vallen er wel onder en andere niet. In de praktijk doelt men vooral op Lantau, Pen Chau, Lamma en Cheung Chau als men het over de Outlying Islands heeft.

Bekijk nu de beste Hong Kong vakantie aanbiedingen

Geschiedenis

Door het moeilijke transport en ontbreken van verbinding met het vasteland en Hong Kong Island, kwam ontwikkeling op de Outlying Islands relatief laat op gang. Sommige eilanden zijn nog steeds maar weinig ontwikkeld, dun bevolkt en het gaat dan vooral om platteland, hoewel er op de 4 grotere eilanden die we hierboven noemden, vrij grote, traditionele dorpen en steden ontstaan zijn.

Toch heeft er wel ontwikkeling plaatsgevonden. Het eiland Tsing Yi werd bijvoorbeeld onderdeel van Tsuen Wan New Town aan het eind van de jaren 70 en is nu verbonden met het vasteland middels meerdere auto- en spoorwegbruggen. Aan het eind van de jaren 80 werd Discovery Bay ontwikkeld tot een gerenommeerde woonwijk op Lantau, met een snelle veerdienst naar het zakendistrict op Central. In de negentiger jaren werd de nieuwe luchthaven aangelegd op een kunstmatig eiland aan de noordkust van Lantau, wat leidde tot een spoorweg en weg tussen dat eiland en Tung Chung. Door de verbeterde infrastructuur ontwikkelde Lantau zich al snel tot een belangrijk eiland met bezienswaardigheden zoals Disneyland en de grote Boeddha.

Outlying Islands; mooie bestemming voor toeristen

De Outlying Islands hebben ook voor de toerist dus behoorlijk wat te bieden; van prachtige wandelingen door natuurgebieden, boottochten langs de schitterende kustlijn en authentieke nederzettingen tot het bezoeken van tempels, kloosters en natuurlijk Disneyland en Discovery Bay!